Huset, Boris … och så Sixten!

Det var ett tag sedan jag skrev i bloggen; nästan ett helt år faktiskt. Ett husbygge kom emellan och tog all tid och uppmärksamhet. Men nu är huset klart och det är dags att återuppta  skrivandet.

Det har varit gråväder i Mellanfjärden de senaste dagarna. Inne i byn är det tyst. Ute på  promenad kan jag ana  röklukt från vedpannor i några hus, emellanåt möter jag en bil på landsvägen, har jag tur någon enstaka människa. I hamnen ligger två piteåtrålare och vilar vinter. Ska väl senare i vår, när lektiden kommer, fiska strömming. Det lär bli bra surströmming av den fisken – för dom som gillar sånt …

Från hamnen kan jag se det nya huset. Det skymtar mitt i bilden med trålarna, där det ligger strax till vänster om det vita fyrhuset (pröva att förstora bilden). Ett nytt hus med ett fantastiskt  läge, byggt med modern standard där jag kan vistas hela året. Också på vintern som kan vara fin häruppe vid hälsingekusten, särskilt när det ljusnar och dagarna blir allt längre. Gammelhuset, närmast kameran, fick också en utvändig uppfräschning och fungerar bra som gäststuga. Liksom den lilla havsstugan.

Boris, Anna-Lisas kadsc_0582tt som vi tog hand om när hon gick bort för snart två år sedan, var med mig under nästan hela byggtiden. Han tyckte om att vara ute och gick ibland sina äventyrspromenader ner till havet. Han var en snäll och stillsam äldre kattherre på 15 år. Men under hösten blev han allt tröttare, blev mager och tacklade av. Giftstruma var veterinärens diagnos, så han fick stilla somna in. Det var på annandagen. Sorgligt.

Men snart väntar nya äventyr! För några veckor sedan fick jag nämligen genom en god vän möjlighet att köpa en liten vovve. Sixten, som han heter i stamtavlan, är en Norsk buhund. Än så länge bor Sixten tillsammans med bror Sture och syster Sara hos sin mamma Bliss. Och så förstås med stormatte och storhusse. Sixten är nämligen bara drygt fem veckor gammal, så det dröjer ända till början av april innan han får flytta till sitt nya hem.

Det ska bli spännande med en valp. Mycket nytt att tänka på och anpassa sig till, säkert också en hel del överraskningar. För det är klart att  Sixten kommer att hitta på en massa bus. Och när valpar virvlar runt, ja då går det undan. Frågan är om jag kommer att hinna med när han sätter fart? Tvivlar på det.

Därför blir det nog en och annan hundkurs framöver, för uppfostrans skull. Men såna där kurser, det vet jag av tidigare erfarenhet, handlar mest om att lära människan i andra ändan av kopplet att uppföra sig. Så att hunden förstår. Därför borde det väl egentligen  heta husse/mattekurs?

Med en hund i huset blir det nog en del blogginlägg om Sixten framöver. Inte varje gång, för jag tänker återuppta skrivandet också om annat. Men självklart ska Sixten ha ett eget ”spår” i bloggens toppmeny. Kan vara kul för husse, även om det nog för Sixten kvittar lika. För honom finns det ju andra, härligt doftande spår av harar och andra djur som alldeles säkert är mycket, mycket mer spännande att följa. I alla fall för en liten hund…

Annons
%d bloggare gillar detta: