Om mig

Tidigt femtiotal. Jag sitter i den stora fåtöljen i vardagsrummet, läser en serietidning, uppslukad. Raggsockor och fårskinnstofflor, radioapparaten i bakgrunden. Så var det då. Åren har gått, mycket har hänt. Jag bor inte längre i småstugebyråns hus som Stig och Anna-Lisa byggde i Älvsjö och som familjen flyttade in i när jag föddes. Anna-Lisa var hemmafru, förstås, under småbarnsåren. Stig, som hade gjort några tuffa beredskapsår, jobbade på SJ, där han fortsatte resten av sitt arbetsliv och gjorde karriär. Började som stationskarls-aspirant – idag skulle man kanske kalla det ”trainee”?! –  och slutade som byrådirektör på kamerala avdelningen.

Det var andra tider då. Mycket har hänt sedan dess. För min del har serietidningar bytts till böcker, och tofflorna har ett annat, lite modernare snitt. Men en del är sig likt. Jag läser fortfarande mycket, men nu i ett annat sammanhang, och på andra sätt. Och den här positionen i bästa läsfåtöljen gillar jag fortfarande, även om den numera mer lämpar sig för TV-tittande än bokläsande …

Jag har också lämnat arbetslivet, efter att ha jobbat som universitetslektor vid Stockholms universitet sedan mitten av 1980-talet. Först på Förvaltningshögskolan några år, sedan på Företagsekonomiska institutionen eller Stockholm Business School som institutionen döpts om till. Men det var när jag var på väg att sluta. Mest blev det undervisning, och en hel del administrativt arbete, som facklig företrädare och sedan som studierektor. Och jag har upplevt hur universitet och undervisningen förändrats.

Nu äger jag tiden, det är inte längre tiden som äger mig. Jag kan testa annat, pröva sådant som försvann i en aldrig sinande ström av mail, möten med studenter och kollegor. Samt förstås undervisning (någon gång ska jag räkna ihop hur många undervisningstimmar jag gjorde, jag har alla terminsredovisningar sparade …).

Nya förutsättningar, nya möjligheter. Inte minst till skrivande, en del i form av korta reflektioner som jag tänker ägna mig åt på den här bloggen. Det kan bli reflektioner från gymmet, från teatern, om August Theodor och annat som kommer mig för. Kanske blir det ibland också lite längre texter, vi får se. Det här är bara en början.

Tycker du det verkar intressant att följa mig, är det bara att hänga på bloggen. Använd knappen längst ner i högerspalten. Välkommen!

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: