Gnarps havsbad

Kultur och samhälle innefattar många olika saker. Både samhället och den kultur som formar vår livsvärld förändras ständigt, något som den här bilden illustrerar. Den är från Sörfjärden vid norra Hälsingekusten, utanför Gnarp som man passerar på E4 på väg norrut.

På 1960-talet var det folkligt och festligt på midsommarafton på den numera nedlagda dansbanan vid Gnarps havsbad. Jag minns att jag, förmodligen i början på 1960-talet läste om att det gick vilt till. På den tiden var det populärt att åka dit och campa över helgen.

Men tiderna förändras. När jag hösten 2015 åkte en tur var fanns endast den gamla entrén kvar. Dansbanan var sen flera år riven, dessutom hade man börjat avverka alla de fullvuxna tallar som växte här och där danssugna och andra festande höll till. Något var på gång. Men vad?

I Sörfjärden finns en av södra Norrlands finaste sandstränder. Badtemperaturen i Bottenhavets vatten är förstås inte samma som i Medelhavet. Men solen är densamma. När jag den här tidiga höstdagen vandrade på stranden stötte jag på rester av den gamla dansbanan. En del dansgolvsbrädor – slitna och med märken av högklackade skor – hade återanvänts och gjorts till sittbänk. ”

Tillhör ”Klockarjantes sten” kan man läsa på bänken. Men vem Klockarjante? Jag vet inte. Kanske någon som ofta satt på den här vackra stenen för att njuta av havet och utsikten mot den ständigt skiftande och ofta skimrande. Idag kan man sitta på bänken och  nostalgiskt tänka på den tid som var, och samtidigt en njuta av den storslagna havsutsikten.

 

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: