Latte och ”lats”

Latte vet alla vad det är, kaffe utspätt med mjölk. Och med lite mindre mjölk blir det cappuccino eller varför inte en machiato? Men begreppen betecknar inte bara något, de leder oss också in i en fysisk värld och en kultur. Latte och espresso (för dem som gillar det bättre) hör hemma i cafévärlden med sina roller och stereotypiska beteenden, i en miljö där kaffemaskiner pyser och med baristas som gör tjusiga figurer i mjölkskummet. Alla vet nog.

Men ”lats”, vart leder det oss? Ja, inte till caféet och cafékulturen, utan till en annan institution som gjort allt snabbare insteg i vardagslivet – till gymmet. Också det en plats med sina ritualer, rutiner, beteendemönster – och maskiner. Och ”lats” (ordet har latinska rötter), som här leder oss in i den världen står för den maskin som tränar Latissimus Dorsi. Det är en av kroppens största muskler, den löper snett över ryggen. Maskinen finns till höger.

DSC_0027DSC_0022

Att träna har blivit en del av det vardagslivet, och som sådant signalerar det också att man ”hänger med”. Men det är inte bara modernt och fysiskt sunt, det kan också vara lite intellektuellt stimulerande att gå på gym. Det ger möjlighet att i det lilla (och lite i skymundan) studera och reflektera kring människors beteenden och handlingar.

Det är olika slags människor man ser på gymmet, unga och gamla, män och kvinnor, vältränade och så vi andra. Och gymmet befolkas av olika sorts folk vid olika tidpunkter. På lunchtid är det fullt av stressade personer, en del kommer kostymklädda, som i stället för mat tar ett träningspass och sedan återvänder till de närbelägna kontoren. Också timmarna efter kl 17 är det fullt, här trängs unga kvinnor i pastelliga träningskläder på löpbanden.

Och däremellan? Jag här möter vi de ”daglediga”, ett bra ord för oss som lämnat arbetslivet och som inte längre har några plikter – utom mot oss själva. Åldern är lite högre, besökarna färre och mer blandade. Ofta män, och en del har nog hållit på med sådant här tidigare; här är det bänkpress och andra muskelförstärkande övningar som gäller!

Gym-kulturen, som blivit en industri, präglar inte bara oss som tränar, den har också skapat nya företag, arbetstillfällen och roller. Bland besökarna – som ofta kallas ”kunder” och som samtidigt är ”medlemmar” – rör sig PT (personliga tränare, förstås) som diskret instruerar, stöttar och peppar. Ibland leder de gruppträningspass, Zumba och annat där musiken dånar.

Även om det är fullt på gymmet är man ändå ensam där, fast på ett speciellt sätt. Visst noterar man de som tränar samtidigt, och tar hänsyn när man förflyttar sig mellan olika redskap. Men man tar inte kontakt, pratar inte annat än det allra mest nödvändiga. Alla är där samtidigt, ändå är alla i sin egen lilla värld. Kanske, efter sådär två-tre månader, kan det bli en lite försynt antydan till huvudnickning, eller till och med ett ”hej” som bekräftar att vi har visst sett varandra här förr. Mer än så blir det inte.

Som ofta är det också lätt att tro att det vi gör idag, som att gå på café eller på gym, är något nytt. En del av nutiden, en ny unik och modern företeelse. Men så är det inte, det är nog mest formerna och uttrycken som förändrats. Att caféer funnits under lång tid, det vet vi. Men faktiskt också gym. För den som vill få en illustration av hur det kunde vara förr på gym rekommenderar jag en titt på senare delen av en stumfilm från 1925 betitlad ”Redskap för motion och avmagring”.

Samma typ av maskiner, samma roller. Men klädkoden var annorlunda, det medges! Och syftet med träningen var nog anpassad till dåtidens behov. Spola fram ca 9 minuter i filmen om intresse saknas för utegymnastik och friidrott. För sånt har ju inget på gymmet att göra!

PS. Om länken ovan inte fungerar är den fullständiga adressen: http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=304&returnurl=http://filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3dRedskap%2bf%C3%B6r%2bmotion%2boch%2bavmagring%26categoryid%3d14.

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: